MBIS blog

MBIS blog

MBIS blog

Bewustzijn informatiebeveiliging is cruciaal !


Het afgelopen eerste kwartaal hebben we verschillende blogs geschreven over de thema’s en de aanpak rondom het ontbreken van organisatiebewustzijn wat betreft informatiebeveiliging.

Hierbij zijn we o.a. ingegaan op:

  • Informatiebeveiliging: Veel bedrijven worstelen met de aanpak van veilige informatievoorziening. De volgende drie risico’s worden hierbij het vaakst genoemd: 1) geen verantwoordelijkheid nemen, 2) niet weten wat je ‘kroonjuwelen’ zijn, 3) de factor mens, en het missen van bewustzijn.
Lees meer

Hoe herken je de 'klokkenluider' in uw organisatie?

23 December 2014 Klokkenluiden Stefan Tezgel

Als je geïnteresseerd bent in informatiebeveiliging, heb je zeker al eens gehoord van Edward Snowden. Niet omdat hij een voormalig medewerker is van de CIA, maar omdat hij bekend is geworden door het lekken van informatie over spionageactiviteiten door de Amerikaanse NSA.

Dit fenomeen wordt klokkenluiden genoemd. Een klokkenluider is iemand die verkeerde dingen (misstanden) binnen een organisatie naar buiten bekendmaakt (Wikipedia, 2014). Deze activiteit kan veel invloed hebben op zowel de organisatie als de klokkenluider en wordt zacht uitgedrukt, niet in dank afgenomen. Ter voorbeeld kreeg de NSA onder andere kritiek en zelfs dreigingen vanuit het Europees Parlement (NRC, 2014).

Lees meer